Er tredemølle noe for din hund?​

Kan tredemøller gi mer harmoniske og rolige hunder?

Av: Morten Jakobsen

Tredemøller til hund er mer vanlig enn du tror, men er de nødvendige?

Det er mange meninger om tredemøller til hund. På sosiale medier går enkelte så langt å mene, at hvis hundeeier ikke har tid til å lufte hunden, -så skal man ikke ha hund. Men er hunder skapt for bare lufteturer? Er hunder skapt for å ligge i ro mesteparten av døgnet og bare få seg noen rolige lufteturer i bånd, i vårt tempo? 

Hadde du spurt meg for bare ett år siden, ville jeg sagt at det er helt uaktuelt for oss med tredemølle til hundene. I løpet av over 30 år med hund har jeg aldri savnet tredemølle. Har du noen gang sett for deg en hund som løper på tredemølle? Det kan være en merkelig tanke hvis du som meg, aldri har sett for deg tredemølle som treningsarena for dine hunder. 

Etter hvert, har jeg oppdaget at tredemøller til hund faktisk er vanlig i en del trening- og utstillingsmiljøer. Det er også et stort utvalg tredemøller som er spesielt designet for hunder på markedet. Den kanskje mest populære i dette segmentet er dogPACER sine tredemøller som Tropehagen har agenturet på i Norge. 

Våre firbente venner trenger akkurat som oss en god daglig dose mosjon for å få et godt og sunt liv, og dessverre (også som med de fleste av oss) burde mange av hundene våre beveget seg mer enn de gjør.

Det finnes flere forskjellige utgaver av tredemøller til hund. Når vi bestemte oss for tredemølle så vi på flere av disse. Vi leste tester, artikler og så på kundekommentarer. Det var én hundetredemølle som skilte seg ut. dogPACER LF 3.1 tredemøllen er ikke bare én av de rimeligste, men også én av de mest populære tredemøllene til hund. Derfor bestemte vi oss for denne.

Hva er DogPACER LF 3.1 tredemølle?

dogPACER Norge

Hovedårsaken til at hundeeiere velger dogPACER er at den er betydelig billigere enn alle de andre tilgjengelige tredemøllene i markedet. Noen tredemøller koster over 20.000,- så det er betydelig rimeligere å kjøpe en dogPACER-tredemølle. Det beste er imidlertid at du helt sikkert vil bli imponert over hva du får for pengene!

Med en løpeflate på 180cm lengde og 42cm bredde, kan dogPACER LF 3.1 brukes til hunder som veier opp til 80 kg. dogPACER lager også en tredemølle tilpasset til små hunder.

dogPACER mini er en liten tredemølle for hunder opp til 25 kg. Den er spesielt designet for de med liten hund, som også har begrenset med plass. Imidlertid tror jeg standarden (LF 3.1) er best for de fleste hundeeiere fordi det er viktig å bruke en tredemølle som er minst hundens lengde eller større.

Fordeler med en tredemølle for hund

dogPACER Norge

En av mine tanker før vi fikk tredemølle: “hvorfor skulle vi gidde å investere i en dogPACER tredemølle hvis hunden min kan bruke en vanlig tredemølle?” dogPACER tredemølle ser ut som tredemøller designet for oss, og begge brukes til trening, men faktisk er de helt forskjellig konstruert.

Tredemøller til hund er designet for 4beinte, men som skal betjenes av oss som står på utsiden av mølla. Tredemøller til hunder er spesielt designet for å møte hundenes behov, de har lavere hastighetsregister, har motor som er bygd for å unngå at hundehår skader motoren, er bredere for at hunden skal kunne vandre og har ikke åpne felt hvor klør kan henge seg fast for å nevne noe.
Sporflaten er veldig viktig. Trener du hunden på tredemølle med feil lengde får du unaturlig gangart og potensielle leddproblemer. dogPACER er designet ut fra hvordan hund tenker, hvordan de handler, og hva de kan gjøre. Det er klart du kan bruke din egen tredemølle til hunden, men det er viktig å forstå forskjellene, og dersom forskjellene var små hadde det da eksistert tredemøller til hund? 

En dogPACER tredemølle er ikke bare et flott tillegg til hundens treningsregime, men det er også en kur mot overvektige hunder, muskel og ledd problemer. Hundene idag får eiernes livsstil, og fedme er veldig utbredt hos hunder i alle aldre. Nå er det slik at mange hundeeiere er dyktige på å gi kvalitets hundefòr og er nøye med å gi riktig mengde, men det er flere og flere veterinærer som lever godt av overvektige hunder.  Enten du vil redusere hundens vekt eller forhindre at han / hun blir overvektig, er det en tredemølle for hunden du trenger. Skal du trene opp muskelmasse, travarter før utstilling eller bare ta bort overskuddsenergi skal du også vurdere tredemølle.

Husk imidlertid at trening på tredemølle ikke er en erstatning for turer ute, det er i tillegg til. 

Videre er denne typen trening en flott mulighet for at hunden kan bevege seg når du sitter på hjemmekontor, eller få seg en god løpetur før du drar på jobb dersom hunden skal være hjemme alene en del timer. Slitne hunder er rolige hunder. Jeg har flere ganger satt tredemøllen på mellom 3 og 4, som for våre hunder er vanlig gange. Så kan jeg sitte å jobbe uten å bekymre meg for om de faller av eller hopper av tredemøllen. Farten er så lav at det ikke gir noen skade.
Skal du prøve dette så ikke gå for fort frem, som du sikkert kjenner fra andre sammenhenger kan negative opplevelser ta lang tid og rette opp i. 

dogPACER Norge

DogPACER LF 3.1 er et fantastisk hjelpemiddel for hunder.

Funksjoner på dogPACER 3.1 tredemølle

Den vanskeligste delen av installasjonen var å få tredemøllen ut av esken. Tredemøllen er enorm og veier 90 kilo, så vi var 2 personer for å bære den inn og få den ut av esken.

dogPACER Norge

Boa og Daisy har fått tredemølle, og gleder seg til den er klar til bruk. Disse 2 har mye energi, og blir tydelig rastløse hvis dagen inneholder for lite fysisk trening eller hjernetrim.

Etter å ha brukt dogPACER tredemølle en periode kan jeg dele litt av våre erfaringer. Vi har 3 store hunder og vi forsøker å være treningsaktive ute på bane eller i hall  2-3 ganger i uken. De daglige turene vinterstid er mye på kornåkere og steder hvor de kan springe fritt, samtidig som vi har full oversikt. Våre hunder har hver sin ball med snor, de har full kontroll på hvilken ball som er deres, dette gir oss fantastisk mulighet til å få ut energi. Å kaste ball, gjerne i ulike retninger med 3 hunder som konkurrerer i å komme først er utrolig god trening. (ballgalskap kan være dumt i konkurranse og treningssammenhenger), I båndtvang perioden er det mer utetrening så da får vi  brukt mer energi, men i fjor startet vi også å teste ut sparkesykler (www.dogbike.no). I denne perioden trener vi også mye spor, som er psykisk trening -de må bruke hodet, som er en god ting for å få rolige hunder hjemme.

På bilde over av Boa og Daisy hadde vi fått tredemøllen inn i huset, og når dette skrives er det lett å si at det har vært en suksess.

Problemfri installasjon

dogPACER LF 3.1 tredemølle er veldig enkel å installere!
Den er omtrent ferdig montert. Man “bretter ut” tredemøllen, setter på kontrollenheten som bare plugges i, det som tok lengst tid (ca. 5-10min) var å justere løpebåndet slik at det rullet jevnt, og stramme det opp med de to strammeskruene på hver side nede på båndet.

Kontrollenhet

dogPACER Norge

Det er tilpassede programmer tilgjengelig på kontrollenheten, som er praktisk å bruke som alternativ til å stå ved siden av og justere selv. Det er tre forhåndsprogrammerte innstillinger du kan velge mellom. Disse innstillingene kan tilpasses hundens kondisjon og størrelse for å gi en mer effektiv trening.

Innstillingene er tre forhåndsprogrammerte intervaller på 30 minutter. Ikke la hunden gå disse 30 minuttene av treningen før du har holdt på noen uker. 

En av de beste egenskapene til dogPACER LF 3.1 er at jeg kan øke eller redusere hastigheten på intervallet manuelt mens programmet kjører. Denne funksjonen lar meg velge den beste treningen som passer mine hunder. Nå er vi i en fase hvor vi kjører maks 7,5 i hastighet, men de siste minuttene kjører vi nede på 3 eller 4 slik at de får roet litt ned før vi stopper. Vi har også begynt å kjøre intervaller. 1 min på 7,5 så kanskje 2 min nede på 5 før vi går opp til 7,5 og kjører der 1 min. igjen. På våre hunder tilsvarer ca. 7,5 travhastigheten på en schæferhund utstilling.

De første ukene brukte jeg å belønne på hastighet 3. Kjørte gradvis opp hastigheten og når jeg så at de ble ukonsentrerte tok jeg ned til 3 og ga belønning, kjørte 1-2 minutter og økte opp igjen. Dette gjentok seg hver gang. 

Når du trener din hund er det ikke om å få den opp i høyest mulig hastighet. Det handler om å finne det mest passende tempoet og programmet som utfordrer hunden din mest, og du vil bli overrasket over hvor sliten den blir bare av å konsentrere seg om å springe samme hastighet i 10-20 min.

Sunnere og lykkeligere hund

dogPACER Norge

Start forsiktig, og har du en skeptisk hund så la gjerne tredemøllen stå fremme noen dager og belønn all kontakt med tredemøllen. Nødstopp nøkkelen kan festes i halsbåndet/selen til hunden, eller du har den slik at det er lett for deg å stoppe tredemøllen. 

Du må huske at tålmodighet og medfølelse er viktig i den første fasen av trening av hunden din. Vi brukte to-tre uker å trene hunden på å være på dogPACER LF 3.1 tredemølle, og fortsatt velger vi å gi hver hund maks 20 min.

Det er flere årsaker til dette. Den ene av våre hunder er 10 måneder og ikke ferdig utviklet.
For de to andre tenker vi at det er bedre være forsiktig, men vi ønsker  ikke å la hundene være alene på tredemøllen. Vi innrømmer at vi synes det er nok med èn time, som det blir på oss med 3 hunder. Etter hvert kan hundene springe mer alene mens vi er i nærheten og gjør andre ting, og da skal tidslengden økes.

Hundevennlig

En av de beste egenskapene til dogPACER LF 3.1 er at den har en stille motor. Man hører båndet som går rundt, men våre hunder reagerer ikke på denne lyden. Sidefeltene er myke og avtagbare, så skulle noe skje skader man ikke verken hund eller tredemølle. Tredemøllen er så lang at det passer bra på våre hunder, og det er ingen steder hunden kan skade seg.,

Plassbesparende

dogPACER Norge
dogPACER Norge

Alle tredemøller til dogPACER er designet for å være bærbare. Tredemøllene har en “patentert foldeteknologi” som gjør den lett for enklere lagring. Når hunden min er ferdig med å bruke tredemøllen, kan jeg ganske enkelt brette den opp mot veggen eller skyve den under sofaen hvis jeg vil. Snakk om praktisk, for de som ikke ønsker eller har plass til å ha tredemøllen stående fremme. 

Stigningskontroll

Når du kjøper tredemøller, er muligheten til å justere stigningen viktig.

Å være i stand til å justere stigningen er veldig nyttig for overvektige hunder, hunder som er utsatt for dysplasi (HD), og de som er i fysioterapi eller rehabilitering.

Stigningen justeres manuelt og må settes før hunden går på tredemøllen. Vi har valgt å starte på full stigning. Motbakke gir generelt mindre støtbelastning enn å løpe på flat tredemølle. Vi tenker at vi holder stigningen på topp, så får vi endre dersom det viser seg gunstig i forhold til konkurranser og trening hundene skal delta på.

dogPACER LF 3.1 oppsummering

Vi har 3 hunder, og alle hundene våre elsker dogPACER LF 3.1 tredemølle like mye som meg. Jeg elsker at den er enkel å kontrollere, virker å være holdbar, plassbesparende og billigere enn de fleste tredemøller på markedet.
Med 3 hunder som skal på tredemøllen i 10-20 minutter hver til å begynne med, går det litt tid. Jeg ønsker ikke at de skal springe uten tilsyn.
Jeg har kjøpt en spinningsykkel, så nå sitter jeg foran tredemøllen og sykler og har snora til nødstopp nøkkelen på styre til sykkelen. Vinn vinn.

Hundene våre og jeg anbefaler den til alle hunder som et bra tillegg for en sunnere livsstil. 

dogPACER Norge

Her i huset har det kommet trimsykkel foran tredemøllen. Man ønsker jo uansett å være tilstede når hundene trener, og det er åpenbart at det ikke bare er hundene som trenger mer trim………..

Våre hunder har fått et avslappet forhold til tredemølle i stua. Noen jobber, mens andre slapper av.